Emma

Tankar och annat skit

åldersnojja

Kategori: allt möjligt

När blev 18 plötsligt så litet? Hur kommer det sig att 20 låter som att du borde vara ansvarsfull men att du egentligen inte har någon koll? Och varför låter 23 så moget?

Igår skulle jag berätta hur gammal jag var för en nyfunnen vän, det var nästan så att jag skämdes lite för min ålder, kanske var det för att personen ifråga är 23. Men det har aldrig bekymrat mig förr, många av mina kompisar hemma är ju äldre än jag. Är det så att jag är för självgod och känner mig äldre än vad jag är? Eller har jag bara feltolkat min ålder från början, för att jag i yngre tonåren tyckte att man var vuxen när man var 18, och nu har insett att det är fel.

Shit, jag måste börja bli gammal när jag tänker såhär seriösa tankar.

Ett becksvart Afrika - Eller ?

Kategori: allt möjligt

Det tar faktiskt en stund. Man behöver inte hinna öppna ögonen, det räcker med att ta ett djupt andetag och känna dofterna så kommer man på det. Men det tar faktiskt en stund på morgonen innan jag inser att jag inte är i det vanliga. Jag är långt bort i mörkaste Afrika. Mitt rum är plötsligt i Kenya. Så nära - så långt ifrån.
Uppdraget; att jämföra det svenska och det kenyanska skolsystemet, leder lätt in på klichéer. För om man någon gång läst en artikel om andra skolsystem eller sett nåt endaste litet reportage från någon av världens barngalor så vet man. Man vet såklart att vi har det så mycket bättre än vi tror och att vi, i jämförelse med de flesta andra, klagar så mycket mer än vi borde. Vi ställer krav långt högre än de flesta skulle drömma om.

Men nu när jag nästan är mitt i det, nu när jag känner det från morgonens första andetag - Ja, vad kan jag säga? Vad kan jag göra för att andra ska förstå skillnaden? Vad kan jag göra för att jag ska lära mig av skillnaden?: Kommer jag att klaga mindre när jag mött elever som njuter av multiplikationstabeller och frossar i kemiska formler? Eller glömmer jag?


Jag tar för givet att jag kan ta mig till skolan oavsett väder. Jag vet att jag får uttrycka min åsikt i alla miljöer, när som helst. Jag får lära mig att se saker från olika perspektiv, och den kenyanska skolan? Dit är vägen lång och jobbig att gå. Där får du saker inpräntade i skallen. Där får du inte ifrågasätta. Där är du inte säker på om du blir mättad. Där vet du att du kan få en smäll.


Hemma i Sverige kan jag sova bort en lektion, låna någons anteckningar och vara ikapp. Det går inte här. Jag kan ta prov med en klackspark eftersom jag vet att det kommer fler. I den kenyanska skolan får du en chans per år. Blir du inte godkänd, är det bara att börja om.


Jag gnäller över att mitt studiebidrag inte räcker till varje månad. Jag funderar över hur jag ska få pengarna att räcka till jeansen för 600 kr, biobesök och fikastunder med olika människor och hur jag ska få mina föräldrar att öka mitt månadsbelopp. Fika är bara att glömma i Kenya, likaså bion och de nya jeansen. Istället funderar du på hur den lilla summa som du hinner tjäna efter skolan ska räcka till mat för hela familjen, hur du ska hinna göra dina läxor, hjälpa till hemma och jobba.


Kanske klagar vi för mycket, kanske är vi för dåliga på att se vad vi har. För att vi har rätt att vara missnöjda, låter vi allt som inte duger få synas. Alla borde smittas av dem som vet hur man uppskattar. Och kanske, bara kanske, har jag lärt mig att ta vara på vad jag har, istället för att fundera på vad jag kan kräva. Och vips, där blev en intressant och lärorik upplevelse uttryckt som den klyscha jag ville undvika.

När jag är tillbaka hemma, när lukterna är de där gamla bekanta, när jag känner lusten att klaga, kanske jag funderar en gång till och blir påmind om människorna från det inte så helmörka Afrika.



                                                                                                                                                                                             Emma Höglund





TUSEN TACK !

Mombasa

Kategori: allt möjligt

En vecka på mombasa har gjort att jag ser ut som en ko. Det vill säga, jag flagar redan på bröstet.
En härlig vecka med sol, bad, strandpromenader, prutning på stranden, utekvällar, nattbad i poolen, mysiga middagar med "mombasafamiljen", snorkling, båttur och sånt mys en normal människa behöver ibland.

Mobil, ett perfekt må-bra-medel!

Kategori: allt möjligt

Att ett samtal kan göra en människa så glad !

Dagens värsta

Kategori: allt möjligt

Förmodligen inte bara dagens men ..

Det borde vara straffbart att använda 'gumman' som "smeknamn" ..
Att använda det i meningar som 'Hej gumman!', 'Hur är det gumman?' och 'Ta hand om dig nu gumman', kan vara det absolut värsta som finns. Speciellt upprörd blir jag när jag har killkompisar som skriver så till mig på msn. Måste också tillägga att 'gubben' är lika hemskt.

Komplimang eller raggningsreplik ?

Kategori: allt möjligt

Ovsett vad föll jag lika snabbt som en sten faller från en klippavsats.

Öppningsrepliken var: I have to say, your as is beautiful!
Samma kille hade tidigare fått mitt hjärta att smälta genom sitt sätt att röra kroppen i en salsa/bugg. Mitt blyga jag hade slagit till! Det fanns inte en chans att jag skulle starta en konversation. När han senare kom fram och orden riktades mot mig och inte till de andra tjejerna kom en ganska så glömd känsla tillbaka. Samma Känsla som fanns på mellanstadiet när jag fick uppmärksamhet från någon på högstadiet. Snabbt skakade jag av mig det blyga och var tillbaka i mitt gamla jag. Det hände sig så att resten av tiden på Kenya National Theatre tillbringades med min nyfunna vän. Förhoppningsvis hörs vi av (kanske finns en möjlighet eftersom två olika nr blev inlagda i två olika mobiler och det faktiskt redan har hänt ) och salsarestaurangen blir besökt.

Nu är ju frågan, var det en komplimang eller bara en lite halvtaskig raggningsreplik? Hade någon annan (spelar ingen roll vem) sagt det hade jag nog blivit väldigt fundersam och avvisande. Men just för tillfället spelade det ingen roll, han kunde ha sagt vad som hälst (nästan) och det hade varit charmig i mina ögon!

Bloggtorkan har slagit till.

Kategori: allt möjligt

Det händer inte mycket här på internatet för tillfället. Det mest intressanta att skriva om just nu är anvisningen "Man får INTE ta med sig en 20 liters vattendunk in på rummet" (vem vill ha en 20 liters dunk på rummet?) och mötet om att "Du ska akta dig för droger" (nejmen, menar du allvar? Droger? Farligt?). Inte ens allt fylleskvaller är förvånande eller roande.

På grund av detta blir dagens bloggord:
Bättre att satsa på kvalitet än kvantitet !

Är mästaren tillbaka?

Kategori: allt möjligt

Idag hände det jag har varit mästare på i alla mina skolår men har lyckats undvika den här terminen. 

Jag hade knappt vaknat när jag tvingade mig upp ur sängen för att smyga in i Saras rum och rycka lite i hennes lilltå. Det var min tur att vara väckare. Vi möttes utanför toaletten en stund senare och konstaterade att det här var en riktigt trött dag. 20 över 7 var båda färdiga och redo att gå ner till den goda frukosten som vi varje dag får avnjuta. Tio minuter kvar tills vi kunde inta frukostbordet. När vi kom ner satt Lovisa redan vid bordet i vårt hus och pluggade. Oj, vad ambitiöst tänkte jag och tittade lite slött på klockan, sådär som man gör, tittar men inte registrerar. Under tiden som vi satte på oss skorna funderade jag på vad klockan egentligen var, när jag inte kunde påminna mig tittade jag igen. Lite nogrannare den här gången. Då kom chocken! Klockan var halv 9 och morgonens lektion skulle precis starta.
-Sara, klockan är halv nio!
Blickarna som byttes innehöll stressen av att komma försent till Tobbes lektion, men kanske mest av allt besvikelsen över den missade frukosten. Tysta gick vi snabbt tillbaka till rummen för att hämta våra grejer och gå direkt till FN-kunskapen med tomma magar.

Väckarklockan var felinställd. För att se något positivt så kommer nog Sara inte att låta mig ha väckarklockan någon mer dag och att under morgondagens frukost kommer jag att njuta dubbelt så mycket.

suck..

Kategori: allt möjligt

Vad är det för stad jag har som uppväxtsstad? Med människor som inte kan spela fotboll. Kommer vi någonsin bli bra?


Ångesten kommer krypandes när jag inser att det om två veckor bara är halva tiden av min resa kvar. Har jag gjort allt jag vill göra, har jag sett allt jag vill se? Känslan som hänger över mig är konstig, jag vet inte om jag vill tillbaka. Vardagen har bildats här och tanken på att behöva komma in i samma gamla vanliga lunk när jag kommer hem är inte kul.
Förövrig förvånas jag fortfarande över hur billigt  det är i det land där jag bor i ett hus som jag kallar hem. För det billiga priset av 156 kronor inhandlades det skor, örhängen, en tröj-jacka och en t-shirt. H&M kan slänga sig i väggen.

Ännu en Höglundare ska ut på plan.

Kategori: allt möjligt

Idag är dagen vi har väntat på. Vi ska äntligen få se hur pass bra vi egentligen är. Efter tre halvbra träningar och mycket snack har iallafall inte jag så höga förväntningar. Kanske mest krav på mig själv. Nu kommer en av chanserna att visa vad en Höglundare går för, den chansen kan jag inte missa.

Dagens Outfit
Fotbollsstrumpor
Fotbollsshorts (ösk)
Svart linne (som senare kommer att bytas till en Sverigetröja.)
Vit hood
Hög tofs (av det hår som går, fortfarande ganska kort) och snelugg.

Jag känner mig som en riktig fotbollsbrud. Det är något konstigt med fotbollskläder, för så fort de åker på känner jag att jag är påväg in i ett fjortisstadie. Inte för att jag vill generalisera men, jag tror att det har något att göra med hur fotbollstjejer är i allmänhet (i min ålder, och kanske i Örebro.)

Frukosten står för dörren och bakom kommer fotbollsplanen !

Även vi har lyckats ..

Kategori: allt möjligt

Ett fotbollslag utan tränare, coach och lagkapten är utnämnt till att misslyckas. Så också vårat lag. Efter endast en vecka började missförstånden och snacket var i full gång. Kommentarer som "hon som inte ens kan spela fotboll borde inte få vara med och bestämma" och "men är man dålig får man ju ta att man får spela mindre".

Det som hände var att:
Peter, som nu har utsett sig själv som coach inför helgens cup, satt och tittade på vår första träning med alla närvarande. Efter träningen pratade han med några av oss och berättade vilka han tyckte skulle få spela. De som var bäst vill säga. Han hade tagit ut en "start-sexa".  (Här måste jag ju bara nämna att jag var en av de sex.) Två av tjejerna skrev upp alla för en provisorisk laguppställning. De skrev som Peter hade sagt, de "bästa" i en grupp och de andra i en annan.
Problemet var att de som inte blev utsedda som de bästa protesterade. De ville inte ha någon som tog ut dom duktigaste i laget, utan alla skulle få spela lika mycket. Inget hade nämnts om vilka som ska få spela mer eller mindre, just då! Det kom senare!
Mycket snack, många kommentarer och många påhopp men även försvar senare löste det sig. Ändå finns det människor som är långsinta och spelar inte på lördag bara för detta. (Positivt eller negativt? Det vill jag inte ta ställning till men jag kan ju säga så att det blir mer tid att spela för oss andra)

Nu är vi 9 st i "cup-laget", och de flesta verkar taggade. Eftersom matcherna bara är 2*10 så känns läget bra. Alla kommer att få speltid.

Tack vare att många av oss kan konversera (dock inte alla, eftersom vissa lever kvar på mellanstadiet och skickade en kompis som fick sköta snacket) så hann inte problemen bli så stora innan de löstes. Allt blev tillslut frid och fröjd. Det intressanta ska bli hur våren kommer att se ut. Blir det mer skitsnack och smutskastning bakom ryggen på varandra eller kommer allt bli uppstyrt av den stenhårda tränaren?

Kanske det mest intressanta, hur kommer vi att lyckas imorn?